AaFinancieel Boekstuknummering

Voor de overgang naar het nieuwe jaar dienen eventueel de boekstuknummers van de Dagboeken gewijzigd te worden. Wanneer er bij Dagboeken gebruikt gemaakt wordt van automatische nummering dan dient deze in het nieuwe jaar gewijzigd te worden.

  • Ga naar ‘AaFinancieel’ en ‘Beheer grootboek’.
  • Ga naar tabblad 3 ‘Dagboeken’.
  • Wijzig met een dubbelklik in de kolom Numerator de nummering van het gewenste dagboek. Bank bijvoorbeeld is 20180125 en wordt 20190000.
  • Sla de gegevens op.

De numerator bepaalt het boekstuknummer van het dagboek. Met uitzondering van het dagboek Verkoop, de numerator van dit dagboek vindt u o.a. in Onderhoud tabellen ItsClean, AaFinancieel en/of ItsTrade.

De bron mag naar eigen inzicht gevuld worden en deze komt terug in diverse financiële programma’s als boekingsbron.

 

Jaarnumeratoren

Het is ook mogelijk om bij bepaalde dagboeken te werken met jaarnumeratoren. Op het tabblad Dagboeken zet u bij het betreffende dagboek een vinkje in de kolom ‘Jaarnum’. In de kolom aan de rechterzijde van het scherm Numeratoren kunt u nu per boekjaar een numerator aanmaken. De oorspronkelijke numerator bij Dagboeken kunt u dan het beste op spatie (blanco) zetten.

Het boeken van bijv. een inkoopfactuur in het lopende boekjaar (bijv. 2018) gaat zoals gebruikelijk. Wilt u een inkoopfactuur aanmaken voor een ander boekjaar (bijv. 2019), dan dient u eerst de boekdatum in 2019 in te vullen en daarna klikken op factuur aanmaken (+), dan wordt de correcte numerator gebruikt.

 

Terug naar overzicht